· 

De 50+ atleet

De 50+ atleet

De big 5-0, tegenwoordig allang niet meer oud, maar het begin van hele nieuwe levensfase! Voor deze atleten kan er een periode aanbreken van nieuwe sportieve uitdagingen. Vooral duursport uitdagingen. Joe Friel heeft heel boek geschreven over de 50-jarige atleet met veel tips en trainings aanpakken.

 

In het interview dat wij met hem hielden had hij een belangrijk aandachtspunt voor de beginnende 50-jarige sporter en de atleet de al wat sportieve jaren achter zich heeft liggen. Hier zijn ze:

 

De beginnende 50+ atleet

Het sleutelwoord is regelmaat.Voordat je gaat nadenken over trainingsvormen, wel of geen intervallen, Wattage meters, allerlei andere gadgets en tools, focus je op regelmaat. Ontwikkel een plan dat past in je agenda en waarin trainingen een vaste plaats krijgen. Aangezien je lichaam zich moet aanpassen aan de trainingsbelasting is hersteltijd een belangrijk gegeven voor het ontwikkelen van je duurvermogen. Liever, 3 keer in de week een uurtje dan zo nu en dan een lange rit van tussen de 75 en 100 kilometer. Dat eerste zorgt voor een goede basis en voldoende gelegenheid om te herstellen. Zo nu en dan een lange rit is belastend voor je systeem en het effect verdwijnt na een paar dagen ( zie ook het supercompensatie model)

 

De ervaren 50+ atleet

Je hebt al wat jaren en ritten achter de rug en je vraagt je misschien af hoe je je niveau kunt vasthouden of zelfs verbeteren. Een van de belangrijkste trainingen daarvoor is volgens Joe Friel, intervaltraining. De lichte (onder je omslagpunt) en de zwaardere vorm ( voorbij je omslagpunt). Intervaltraining is voor elke atleet een belangrijke trainingsvorm, ongeacht leeftijd. Voor de 50 plusser heeft deze trainingsvorm ook een aantal andere voordelen met betrekking tot je metabolisme en het verouderingsproces. Betekent dit dat je nu de sportschool in moet en oneindig veel spinningsklasjes moet volgen? Nee. Intervaltraining doe je gecontroleerd, planmatig en en doelgericht. Daarmee bedoel ik, er zit een doel achter. Elke intervaltraining heeft een specifiek doel en focust zich op een energiesysteem of op bijvoorbeeld spieruithoudingsvermogen.

 

Voor de 50+ atleet, is het doen van uitgekiende intervaltrainingen de manier om op niveau te blijven of je resultaten te verbeteren. De basis is er immers al.

 

Als PRO coaches hebben we een flink aantal 50+ atleten onder onze hoede. Wat we zien is dat deze atleten grote stappen kunnen maken mits de arbeid/rust verhouding klopt. We besteden ook extra aandacht aan flexibiliteit, stabiliteit en mobiliteit door krachttraining en alternatieven, zoals Yoga. Ook al wordt je ouder, je bent nog steeds in staat om jezelf te overtreffen qua sportieve prestaties. Er is niets dat je in de weg staat om alsnog mee te draaien in het wedstrijdcircuit of die meerdaagse cyclo te rijden. Regelmaat en structuur is daarin de basis en intensiteit, gedoseerd afgewisseld met voldoende "rest & recovery" de actieve ingrediënten in jouw 50+ sport carrière.

 

Sheila Gemin is Founder en Head Coach van The Cycling Academy en PRO Coaching. Samen met Joost Rusche ontwikkelt zij het winterprogramma van The Cycling Academy en leidt ze nieuwe coaches op.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0