· 

De coach en de (bedrijfs) atleet

Ik heb de film inmiddels al 3 keer gezien. Een film van Suzanne Reas,  0.03 seconde. Een film over de Nederlandse zwem top. Het stukje waar ik specifiek naar kijk is de rol die de coaches spelen bij het succes van de zwemmers. Het succes is er niet altijd, ook al is de coach-atleet relatie goed, dat betekent nog geen goud.

 

Wat mij bij blijft uit de hele film is de coach-atleet relatie Femke Heemskerk met coach Phillip Lucas. Tijdens de Olympische Spelen 2016 werd pijnlijk duidelijk welke invloed de trainingsmethode en communicatie tussen die twee heeft gehad op Femke. Het gevolg: Femke besloot te stoppen met haar coach en keerde terug naar Nederland. Het bijzondere is dat collega Sharon van Rouwendaal onder leiding van deze spartaanse coach goud won en bijft floreren.

 

Endurance Coaching

Als coach kun je niet elke atleet coachen. Ook al ben je een doorgewinterde wielercoach of trainer, dat betekent nog niet dat je elke (aspirant) wielrenner naar een hoger plan kunt trekken. Waarom is dat? Wat maakt dat de ene coach goed bij een bepaalde atleet past en de andere coach schade veroorzaakt.

 

Het succes van een atleet wordt bepaald door, inderdaad de atleet zelf. De rol van de coach is om het talent en de capaciteiten aan de oppervlakte te brengen. Maar ook om structuur te bieden. Wanneer de atleet de coach vertrouwt en zich veilig voelt om volledig zichzelf te kunnen zijn dan is er een basis voor een goede coaching relatie.

 

Dat de rol van de coach zo belangrijk is, is bij topsporters goed te zien. Wanneer er spanningen ontstaan is de vertrouwelijkheid weg en heeft dat (in)direct consequensties voor het presteren. Bij coaching in het bedrijfsleven geldt eigenlijk precies hetzelfde.

 

Executive Coaching

Coaches van naam en faam, met indrukwekkende aanbevelingen maken indruk. Echter het gaat er niet om wat deze coach voor een ander betekend heeft. Als je wilt ontwikkelen, als corporate professional, ondernemer of als (amateur) atleet zoek dan een coach die bij je past. Je komt daarachter door in gesprek te gaan, helder te maken wat je nodig denkt te hebben en je verwachtingen op tafel te leggen. Het is de beroemde klik tussen twee mensen waar het Center van Executive Coaching (VU Amsterdam) uitgebreid onderzoek naar gedaan heeft. 

 

Ook executive coaches maken de afweging. Wat kan ik betekenen voor de professional of atleet. Ben ik de juiste persoon, voel ik een klik? Voel ik me comfortabel bij het vraagstuk en bij de verwachtingen die op tafel liggen. Zoals gezegd, het moet van twee kanten komen. Het kan een proces zijn dat zowel de coach als je de atleet/professional doen excelleren.

 

Tweedaagse opleiding Endurance Coaching

Goede coaches maken goede schema’s, bieden een veilige structuur en ontwikkelen een constructieve en open relatie met hun atleet. En dat begint bij het eerste (intake) gesprek dat je met elkaar voert. Een atleet moet vertrouwen krijgen in je capaciteiten en in jou als coach. Andersom geldt dit ook. Is dit het type atleet waarmee je een intensief traject aan wilt gaan? Zijn er dingen waar je je aan gaat ergeren of heeft de atleet verwachtingen die je niet wilt of kunt waarmaken?

 

The Cycling Academy PRO Coaching biedt een tweedaagse opleiding aan omtrent dit thema. De Coach-Atleet relatie. Wie ben jij als coach. Welke soorten atleten zijn er en welke past het beste bij je? Jij bent er voor de atleet, wie is er voor jou? Daarnaast gaan we in op de rol van trainingsdata, de communicatie over deze data en belemmerende overtuigingen bij jou en je atleet. Ook gaan we het uiteraard hebben over het belang van vertrouwen en veiligheid.

 
Data en inschrijving via sheila@thecyclingacademy.nl

 

 

Sheila Gemin MEC is Master Executive Coach, Partner bij The Leadership Alliance en founder The Cycling Acadeny PRO Coaching. Sheila heeft in de afgelopen jaren, tientallen atleten en senior executives gecoacht en Endurance trainers en coaches opgeleidt. Haar passie is het verbeteren van het menselijk potentieel op het gebied van Leiderschap en Sport.

Reactie schrijven

Commentaren: 0