· 

Giro di Kika: 5 tips

Vanmorgen fietste ik richting het centraal station in Amsterdam. Achter het station meren de veerdiensten af en aan en mijn doel was: de veerpont naar het NDSM eiland. Eind bestemming Emolife, organisator van Giro di Kika.  Vanmorgen was er een bijeenkomst van de deelnemers van Giro di Kika gaande en ik zou een poging doen om mijn kennis omtrent training, fysiologie en trainingsopbouw in 20 minuten over te brengen. 

 

 

Op een haar na miste ik de veerpont. Het gevolg, wachten op de volgende en minimaal een halfuur later aankomen op de plaats van bestemming. Balen en een moment om na te denken over de inhoud van mijn verhaal.

 

Aangekomen bij Emolife hield Paul van Dam een inspirerend verhaal over techniek, materiaal, vaardigheden en meer aspecten die komen kijken bij de uitvoering van dit mooie evenement. Zeer leerzaam en absoluut de moeite waard om nog eens te beluisteren op een andere emolife bijeenkomst. Inspanningsfysiologie, trainingsleer, trainingsopbouw etc zijn onderwerpen waar je veel en lang over kunt spreken. Tenminste ik wel. Om het behapbaar te houden heb ik geprobeerd het verhaal van vanmorgen in 5 tips samen te vatten.  Op dinsdag 31 januari om 20.00 geef ik een webinar: Voorbereiding Giro di Kika. We gaan dan dieper op materie in.

 

Daar gaan we:

 

Tip 1: Trainingsopbouw

Train met een structuur. Verdeel de periode naar GdK in in periodes van 4 weken. Elke periode heeft een focus, bijvoorbeeld, duur, kracht of weerstand/vo2max. Zorg voor rustweken, bijvoorbeeld om de 3 weken toenemende inspanning, een week herstel.

 

Tip 2: Gericht trainen

Of je nu veel of weinig tijd hebt, richt je op de kwaliteit van de training. Doe dit oa door te trainen op metrics bijvoord beeld hartslag of wattage. Zorg dat je start met de wetenschap waar je trainingzones liggen door een inspanningstest of bijvoorbeeld een FTP test te doen.

 

Tip 3: Herstel

Alle aandacht gaat snel uit naar traininen en kilometers maken. Reserveer ook tijd om te herstellen. Trainingen breken je af, in de herstelperiode wordt je sterker en sneller. Wil je weten hoe: Google op Supercompensatie.

 

Tip 4: Simulatie

Alhoewel het eigenlijk niet mogelijk is om de omstandigheden in de Dolomieten in Nederland na te bootsen, kun je wel 'oefenen' met de duur. Stap vanuit huis een paar dagen achter elkaar op de fiets. Rijd bijvoorbeeld 3 dagen achter elkaar 100+ km. Ongemakken, pijntjes en mentale uitdagingen komen vanzelf boven drijven. Ook een goede gelegenheid om te experimenteren met voeding.

 

Tip 5: Trainen is niet altijd leuk

Er is een verschil tussen een rondje fietsen en trainen. Soms is trainen niet leuk en is het nodig om afstanden of intensiteiten te rijden die niet ok voelen. Dit hoort erbij. Ga af en toe daarom ook een lekker rondje rijden zonder te letten op wattage- of hartslagmeters. Elke training die je doet heeft een doel: fysiologisch, technisch of mentaal. Bedenk dat elke trainingskilometer bij draagt aan de fantastische week die je in Italië gaat beleven en het mooie doel, namelijk Stichting Kika steunen.

 

Ik hoop dat het zo een beetje overzichtelijk is. Heb je specifiecke vragen of wil je even sparren, kan altijd! ik ben te bereiken via sheila@thecyclingacademy.nl

 

Een mooie traininsperiode!

Sheila 

 

Founder The Cycling Academy (training) & The Cycling Academy PRO (coaching)

Www.thecyclingacademy.nl