· 

Het moet wel leuk blijven, echt?

 

Via verschillende kanalen krijg ik direct of indirect wel eens de opmerking: Het moet wel leuk blijven! Fietsen, sporten is leuk en daar moet je vooral van genieten. Wat nou, The Real training starts when you want to STOP, het moet vooral leuk zijn!

 

En in de eerste instantie ben ik het eens met deze commentaren, het moet leuk blijven anders moet je er mee stoppen. Als ik mijn coach pet opzet is mijn reactie, nee, trainen is niet altijd leuk, trainen doet wel eens pijn en dat is niet fijn. Maar het hoort erbij. Dat is namelijk trainen. 

 

Voorbeeld, in een interview een paar dagen geleden vertelde Erben Wennemars dat hij in zijn hoogtij dagen in een constante staat van pijn verkeerde. Fysieke pijn en daarmee ook mentale pijn. De pijn die vrijkomt tijdens wedstrijden is vaak ondraaglijk en wordt mentaal weerstaan zodat je door kunt, presteren! Onze BMX atleet Jelle van Gorkom won in Rio Zilver ondanks een pijnlijke enkel blessure. Usain Bolt staat nu ook niet elke morgen te trappelen om zijn zware en pijnlijke trainingen af te werken. Maar deze atleten doen het vanwege de innerlijke drive en passie om te winnen.

 

Als jij traint voor een groot evenement, eentje waar de profs qua omvang ook serieus voor trainen dan zul je zo nu en dan ook pijn lijden en trainingen uitvoeren die niet leuk zijn. Wil je beter worden, wil je instaat zijn om prestaties neer te zetten die je nu niet voor mogelijk houdt, dan hoort pijn en oervervelende trainingen er gewoon bij. Niet alleen onze omgeving maar ook onze hersenen willen ons altijd beschermen zodat we niet te ver gaan, zodat we ons lichaam niet beschadigen. Het is een ingenieus waarschuwingssysteem dat aangescherpt kan worden. (Hoe dit precies werkt kun je hier lezen). Moet je nu leven als een topsporter en pijn gaan lijden? Zou ik niet doen, maar neem het wel gedoseerd op in je training regime. Je wordt er beter van.

 

Wil jij presteren of het nu gaat om een overwinning op een ander of jezelf, dan zal je uit je comfort zone moeten stappen en je pijngrenzen opzoeken. Trainen is niet altijd leuk en doet op momenten pijn.

 

Deal with it. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0