· 

Verliezen hoort erbij

De Olympische Spelen in Rio zijn begonnen en ook al zijn we met het hele gezin aan het rondtrekken in Zuid-Frankrijk en Andorra wordt er tv gekeken! 
De Nederlanders zijn al een paar keer in actie gekomen met goede en wat minder goede resultaten. De wegwedstrijd wielrennen is voor onze landgenoten een teleurstelling gebleken en bij het zwemmen greep het damesestafetteteam naast de medailles. Daarnaast lieten onze hockeydames weer hun overmacht zien tegen Spanje.
En dat is het. Je wint of je verliest. Je pakt een medaiille of net niet. Simpeler kunnen we het niet maken. Als je beseft dat alle atleten de afgelopen twee jaar hun leven in het teken hebben gezet voor deze spelen, in de wetenschap dat het zo simpel is, geeft te denken.
Enorm veel tijd, toewijding, discipline en passie is gemoeid bij deze prestaties. Als je wint, eeuwige roem. Als je verliest dan ben je een olympiër en heb je meegestreden met de groten der aarde.
Het leven van een atleet of ze nu winnen of verliezen is een inspiratiebron voor het programma How to become an athlete.  Wat doen zij om op het niveau van de olympische spelen te komen, wat kost het en wat levert het ze op. Elke dag en elke training staat in het teken van verbetering, sneller worden, efficienter worden. Met als doel winnen of een top x positie. Ook al blijkt deze toewijding geen garantie op succes. Wat zo mooi is dat de meeste atleten na verlies redelijk makkelijk de knop omzetten, ervan leren en zich weer focussen op de volgende wedstrijd.
Verliezen is ondanks alles part of the deal en een kans om te leren. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0